Osnabrück Zoo Entrance Area

contact partner

Dominik Leis

smd+partner
dipl.-ing. dominik leis

Phone:
+49 241.609 14-13
e-mail:
d.leis@smd-partner.com

task

Conceptual and feasibility study for the redesign of the Osnabrück Zoo, with gastronomic facilities, information and exhibition areas and seminar rooms.

concept

The concept envisages the building as a new landmark for the zoo and substantially expands the size and options for utilisation of the existing entrance area, which is now too small. To optimise the infrastructure and improve transport connections, the location of the entrance area – formerly to the south of the site – will be moved to the northern side and will replace the restaurant building currently there. The expressive volume of the building, floating on a largely transparent ground floor, gives access to the territory of the zoo and is extended via a series of skywalks that open up the site for interaction. The folded, crystalline structure blends closely with the landscape and provides a protected courtyard area for outdoor gastronomic facilities. The building features a highly-insulated thermal shell with a photoactive facade. Heat gain through large windows plus a photovoltaic and a geothermal system make the building almost self-sufficient in energy.

services

  • Portfolio and requirements analysis
  • Design and visualisation
  • Cost estimate DIN 276

Visualization

smd+

project partner

  • sodexo
Zoo Osnabrück